Background
PIJLER 3 Sociale impact

Bijdragen aan gezonde voeding


 

De aardappel, een gezond product

Aardappelen zitten vol goede en belangrijke voedingsstoffen. Vitamine C, B1, B6, magnesium, zink, koolhydraten, ijzer, foliumzuur en vezels. Aardappelen passen daarom heel goed binnen een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Ze zijn op allerlei manieren te bereiden en te combineren met verse groenten tot een goede gezonde maaltijd.
 

Feiten

  1. In 2020 zal één op de vijf mensen wereldwijd overgewicht hebben
     
  2. Aardappelen bevatten minder calorieën dan ander basisvoedsel
     
  3. Aardappelen zitten vol met voedingsstoffen en –vezels zoals mineralen en vitaminen B1, B6 en C
     
  4. Bij aardappelen worden meer groenten gegeten dan bij rijst of pasta
     

Ontwikkelen specialty rassen

Superfood: Perupa’s®
Passend in een extra gezond voedingspatroon in de trend van superfoods zijn de Perupa’s®. Deze gekleurde aardappelen, afstammend van de Peruaanse aardappelen uit het Andesgebergte, hebben een paarse, rood/roze of donkergele vleeskleur. Dit wordt veroorzaakt door de kleurstof anthocyaan, een antioxidant. Perupa’s bevatten meer antioxidanten dan witte aardappelen. Antioxidanten kunnen helpen tegen beschadiging van cellen of weefsels en daarmee mogelijk op de lange termijn beschermen tegen ziekten. Een extra gezonde aardappel dus.

Lees meer over Perupa's
 

Ontwikkelen concepten

Minder calorieën: SunLite®
SunLite® is een smaakvolle aardappel met minder calorieën dan de gemiddelde aardappel. Ze bevatten slechts 58 kcal per 100 gram, tegen gemiddeld 83 kcal bij de gemiddelde aardappel.

Lees meer over Sunlite
 

Fries4All®
Met Fries4All® zijn we er in geslaagd frites te ontwikkelen die veel minder calorieën bevat in het eindproduct. Fries4All® bereid met een airfryer geeft frites die 30% tot 40% minder calorieën bevat dan frites die in de frituur is afgebakken, mét behoud van de krokante verse aardappelsmaak.
 

WOKSI®
WOKSI® is een ander gezond en smaakvol aardappelconcept waarbij de aardappel is verwerkt tot kant en klare vers gekoelde aardappelslierten, onder andere om te wokken. Zo kan snel en makkelijk een gezonde, relatief laag calorische maaltijd worden bereid ten opzichte van rijst en pasta, ideaal voor bewuste en drukke consumenten.


 

Onderzoek naar koolhydraten

HZPC heeft deelgenomen aan het onderzoek naar koolhydraten van het Carbohydrate Competence Center (CCC). Deze publiek-private samenwerking tussen 19 bedrijven en 6 kennisinstellingen wil hoogwaardige kennis op het gebied van koolhydraten genereren, ontwikkelen en delen om innovatie te bevorderen en bij te dragen aan een gezonde en duurzame samenleving.

De drie werkvelden:

  1. Onderzoek naar de structuur en functionaliteit van koolhydraten
  2. Onderzoek naar gezonde koolhydraten (ten behoeve van gezondheid)
  3. Onderzoek naar koolhydraatconversie en –verwerking (ten behoeve van de productie van innovatieve duurzame producten)

De vergaarde kennis heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van nieuwe, lichtere, low-carb varianten. Zoals de SunLite® en Fries4All®.

Zie hier de resultaten uit het onderzoek naar koolhydraten >>
 

Index calorieën waarde van voedselproducten


 

Voorlichting over de aardappel binnen een gezond voedingspatroon

HZPC wil consumenten weer in contact brengen met dit echte natuurproduct uit eigen omgeving. Daarom informeren we zowel jong en oud over de aardappel bijvoorbeeld via (social media) campagnes.

Participatie in voorlichtingscampagne Power to the Pieper
De campagne Power to the Pieper is een branche brede campagne door de NAO (Nederlandse Aardappel Organisatie), mogelijk gemaakt door de EU. De campagne heeft als doel de aardappel te promoten als lekker en gezond. De aardappel is al honderden jaren super foodzaam. Daarom zet Power to the Pieper Neerlands trots, de aardappel, met een campagne in de schijnwerpers.

Rondleidingen schoolklassen
We geven regelmatig rondleidingen aan schoolklassen door ons kassencomplex in Metslawier. Hier kunnen de kinderen de moderne, duurzame kassen bekijken, horen hoe aardappelveredeling werkt en zien hoe aardappels groeien op de proefvelden. 
 

Het leveren van social return voor de omgeving


Duurzame relatie met de Voedselbank Noordoost-Nederland
Met aardappelen kunnen we gezinnen helpen die financiële problemen hebben. We zijn een langlopende relatie aangegaan met de Voedselbank. Vanuit ons distributiecentrum in Emmeloord worden aardappels geleverd aan het distributiecentrum van de Voedselbank voor Noordoost-Nederland. Van daaruit gaan de aardappelen naar voedselbanken in de provincies Friesland, Drenthe, Groningen en Overijssel. Eens per 14 dagen kunnen cliënten middels voedselpakketten van aardappelen worden voorzien. In 2017 leverden we ongeveer 60.000 kg aardappelen die verdeeld worden in pakketten van 2, 3 of 4 kilo.