Wereldwijde uitdagingen
De wereldbevolking zal rond 2050 zijn toegenomen tot 9,8 miljard mensen. Voor al deze mensen zal voldoende voedsel beschikbaar moeten zijn. Landbouwgrond is echter beperkt aanwezig. Daarnaast zorgen ziektes onder voedingsgewassen, beperkte productiekennis en inefficiënte verwerking, voor minder opbrengsten of zelfs voedselverspilling. Zoetwater is in veel delen van de wereld schaars. En klimaatverandering zal vanwege extremere omstandigheden de voedselzekerheid aantasten.
Een andere uitdaging is de verdeling van voedsel: obesitas in de westerse wereld (overvoeding) en ondervoeding in ontwikkelingslanden. Hierbij speelt het gebrek aan voedingsstoffen (nutriënten) in de voeding. Een tekort aan vitamines en bouwstoffen zorgt voor een slechtere gezondheid en vermindert het welzijn van grote groepen mensen.
Met ‘Feeding the world’ zetten we in op het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van verantwoord voedsel voor een groeiende wereldbevolking. Met een zeer sterk groeiende wereldbevolking wordt de behoefte aan betaalbaar, verantwoord voedsel steeds groter. De aardappel kan hier wereldwijd een belangrijke rol in spelen.
Uitdagingen: |
||||
Impact klimaatverandering en behoud natuurlijke bronnen |
Genoeg voedsel voor een groeiende wereldbevolking naar 9,8 miljard in 2050* |
Obesitas versus ondervoeding |
||
Bijdrage HZPC: |
||||
Sterke gewassen die zich aanpassen aan uitdagende omstandigheden | Verantwoorde voedselproductie | Light-concepten | ||
Voedselverspilling in de keten | Opbrengsten bestaande landbouwgrond | Hoge voedingswaarde & superfood-rassen | ||
Minder impact op het milieu | ||||
Pijler HZPC CSR-strategie: |
||||
Zorg voor het milieu
|
Bijdrage aan voedselzekerheid
|
Sociale impact
|
*Bron: Verenigde Naties
Duurzame Ontwikkelingsdoelen
De Verenigde Naties hebben in 2015 17 ambitieuze Duurzame Ontwikkelingsdoelen opgesteld onder de noemer: Sustainable Development Goals (SDG’s). Deze SDG’s zijn door 193 landen wereldwijd ondertekend. Gezamenlijk wordt zo gewerkt aan onderwerpen als klimaat, gezondheid, welzijn, armoedebestrijding en verantwoorde consumptie en productie.
Met ‘Feeding the world, verantwoord voedsel voor een groeiende wereldbevolking’ geeft HZPC met name invulling aan de volgende Duurzame Ontwikkelingsdoelen: